Het voormalige post- en bankgebouw met de imposante hoofdingang aan de Zijlstraat in Haarlem dateert uit 1894 en is aangemerkt als Rijksmonument. Vandaag de dag is het een bijzonder woon-, werk- en winkelgebouw met veel authentieke details en op een unieke locatie. Boven de commerciële plint en de kantoren zijn onder meer negen uniek ingedeelde woningen gerealiseerd, deels in het monumentale gedeelte. De herbestemming was een succes. Het karakteristieke pand bleef behouden voor de historische Haarlemse binnenstad, het werd grondig verduurzaamd én er waren negen eenheden aan het woningbestand toegevoegd.
Er was echter nog één dissonant: het torentje dat bij een van de maisonettes aan de achterzijde naar het dakterras leidt en valt onder de auspiciën van de vve. Bij vorige restauraties en tijdens de herbestemming kon het niet uit dit volledig te herstellen. Het leiwerk was namelijk lang geleden, weliswaar zorgvuldig maar helaas niet helemaal ter zake kundig, gerepareerd terwijl de houten koningsstijl door lekkage van de loodmuts flink verrot bleek. Ook de metalen windvaan had betere tijden gekend. De leidekkers van Pronk denken echter niet in problemen, maar in oplossingen. Repareren en restaureren wat kan, vervangen wat echt moet. De beelden bewaren we als lesmateriaal voor beginnende leidekkers.
De koningsstijl en het ornament werden hersteld. Het leiwerk is geheel vervangen. Leien hebben een forse overlap nodig om waterdichtheid te zekeren. Daarnaast worden de leien, ook in de hoeken, zorgvuldig op maat gehakt met de leihamer en niet geslepen. Vervolgens hangen onze vaklieden de leien in speciaal voor dit doel geschikte haken en worden ze vastgeslagen met kopernagels waarop roest geen vat krijgt. Het werk aan het torentje voldoet geheel aan de uitvoeringsrichtlijn URL 4010 en dat is te zien! Als de herbestemming van dit Rijksmonument de spreekwoordelijke taart is, mochten de leidekkers van Pronk de figuurlijke kers plaatsen. Nu is het compleet.
Benieuwd naar of zelfs een beetje benauwd voor wat onder de oppervlakte van uw monumentale dak schuilt?